Albumcover prosjekt

Vi fikk i oppgave å lage ei Vinyl/albumcover forside for en tenkt artist eller band. Coveret måtte inneholde bilder, og logo designet i illustrator. Vi skulle også benytte oss av en eller flere design trender fra Graphic Mama. Vi kunne velge mellom en eller flere trender vi skulle følge, og double exposure passet fint til det designet jeg endte opp med.

Vi begynte først med å søke opp forskjellig inspirasjon på nettet. Jeg kikket på forskjellige vinylcover og var usikker på hvilken sjanger jeg ville gå for. Det stod mellom indiefolk sjangeren og rock. Indiefolk er roligere og mer avbalansert, de har ofte behagelige og enklere/mer simplistiske albumcover. Det kan selvsagt ofte varier etter hvilken estetikk bandet/musikeren går får. Rock kan ha et litt hardere uttrykk, og jeg endte til slutt opp med å gå for et mer indiefolk design på coveret mitt.

Dette var da noen albumcoverene hvor jeg trakk inspirasjonen min fra.  De fleste banda her er indie/folk hvor noen faller litt i andre sjangre, men de har alle uttrykk som jeg liker og følte kunne passe til sjangeren. Etter jeg hadde funnet noen albumcover som jeg likte og siktet meg inn på en sjanger gikk jeg videre til å tenke ut et par konsepter. Noe som slo meg med en gang var krystaller, maling og en mer internett/vaporwave stil ettersom vaporewave typ musikk går veldig hånd i hånd med indie/folk. Jeg bygget videre på ideene og lagde et “moodboard” hvor jeg samlet bilder og idéer til de forskjellige album-konseptene mine. (Moodboarden ble slettet). Det er ganske tydelig at jeg har trukket inspirasjon fra noen av disse eksemplene i det ferdige produktet mitt.

Det konseptet jeg endte opp med å gå for ble krystaller. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt til å kalle alle sang navnene forskjellige type krystaller, men etter jeg videreutviklet idéen min så ville jeg gå for noe litt annet men at det fortsatt var innenfor temaet krystaller. Krystaller er i hovedsak veldig pene, samt som de bærer litt symbolikk. De er skjøre, ved at de er veldig enkle å knuse. Krystaller er også delvis gjennomsiktige, noen er litt som farget glass mens andre er mer som stein. Budskapet/det jeg ville få frem med designet mitt er denne idéen om skjørhet, gjennomsiktighet og det å være enkel å knuse/ødlegge.

I designet er symbolikken gjennomgående på baksiden og forsiden. Hendene omgjøres/er krystall-skjøre. Hender er også en veldig anonym men ekspressiv del av kroppen, det er også hvor mye av styrken ligger; du hadde ikke kommet deg langt uten hender i livet. Det at hendene blir om til krystaller blir da symbolsk for hvor skjøre noen mennesker kan være; hun er enkel å knuse, vær forsiktig. Jeg valgte å ha krystallen bak hendene ettersom jeg synes at det så veldig fint ut og Balanserte bildet. Det skapte et midtpunkt/skaper et sted hvor øyene automatisk faller, og man fatter automatisk hva som er konseptet for coveret. Gradienten jeg har bak motivet og den boksen/bakgrunnen til hendene valgte jeg etter flere forskjellige forsøk på andre bakgrunner. Jeg spurte rundt og fikk til svar at gradienten passet best og jeg var enig. Gradienten skapte Kontrast i bildet mellom det mørke og det lyse, noe som fikk litt mer “liv” i designet.

Jeg vurderte flere bakgrunnsfarger og formater på designet mitt. Men jeg falt for et 15×25 cm format idet jeg leita etter inspirasjon ettersom jeg synes Frank Ocean’s album Blonde er veldig fint. Dette formatet passer veldig fint inn på 30×30 (synes da jeg personlig).  Jeg vurderte også å gjøre flere ting med hendene og hadde flere kandidater til bildet.

IMG_9392
orginalbildet

 

Jeg endte opp med dette bildet, fordi hendene passet fint inni formatet jeg ville ha med litt etterarbeid. I etterkant kunne lyset på originalbildet vært bedre, fordi det ble litt vanskelig og redigere pga skyggene på veggen (da husker jeg iallefall på dette til neste gang).  Jeg flyttet på hendene i redigeringen og fikset litt forskjellig på dem ink. kontrast, lysstyrke og farge-balansen. Men det gikk fint og jeg ble fornøyd med hvordan det ble til slutt.

Jeg valgte fargen lilla som hovedfarge for designet mitt. Idet jeg skulle ta bildene av krystallene hadde jeg med flere krystaller, men amethyst er en veldig pen krystall som jeg følte kunne fremme ideen min med at den er halv-gjennomsiktig. Og lilla passer til budskapet jeg vil få frem. Når jeg gjorde litt undersøkelse på nettet fant jeg dette:

“Lilla:
Fred i sinnet, magi, mysterier, hensikt, fri vilje, forsiktighet.”

Noe av det jeg ville få frem med bruken av lilla var rolighet/skjørhet. Og “fred i sinnet/forsiktighet” går veldig hånd i hånd med den type musikk jeg har tenkt ut at albumet skal ha. Fargen reflekterer hvordan sangene er og man får med en gang en slags aning om hvordan sangene er. Lilla er også fargen på krystallen og mange forbinder lilla med spiritualitet og det gjør man også med krystaller; så der er det en annen sammenheng. Det at krystallene overlapper på baksiden skaper også dybde i bildet.

Jeg har brukt en double exposure teknikk på hendene og krystallen der. Jeg fant tutorialet her, og jeg brukte denne videoen som et utgangspunkt til å lage min egen double exposure effekt på hendene. Det var selvsagt ting som jeg gjorde annerledes fra tutorialet men det var til stor hjelp.  Jeg valgte også bevisst å ha krystallen på hendene (som jeg brukte til double exposuren) lysere enn krystallen bak. Dette gjorde jeg for å videre få frem budskapet i bildet som er gjennomsiktighet/skjørhet ect. Så jeg skrudde ned opasiteten og redigerte den krystallen litt annerledes enn den som var bak hendene. En annen ting jeg passet på var at alle fargene var sammenhengede/i enhet. Fordi når jeg tok bildene av krystallen så hadde jeg rosa studiolys på men innså senere at dette ikke var en go avgjørelse ettersom bildene ble veldig rosa. Så jeg redigerte bildene av krystallene jeg brukte i designet mitt en del på fargebalanse/kontrast og lysstyrke i photoshop. Jeg ville ha en litt kald følelse over hele albumet så jeg prøvde å ha nøytrale/kaldere lilla-toner.

IMG_9484
Bildet jeg videre redigerte på (orginalen)

Typografien/teksten var noe jeg tenkte mye på. Først måtte jeg finne ut av album-navnet. Det var flere ting som falt meg inn; krystallos, pellucidus, Amethystos, Semipermeabel ect. Jeg valgte å gå for ord som folk kanskje ikke visste betydingen av for å få frem det skjulte/skjøre. Jeg ville ikke at budskapet skal slå deg rett i ansiktet, og siden jeg gikk for Pellucidus som er synonymt med skjørhet,gjennomsiktighet og krystall på latinsk så får det med seg en underliggende betydning. Og de fleste av sangene i albumet mitt er hypotetisk sett helt insturmentale og korte, slik at du ikke kan “tyde/forstå hva de sier” men du kan fortsatt synes det er pent og vakkert; slik som ordet Pellucidus. Jeg lastet ned en font fra Dafont som het Adam. Den passet veldig godt til den forsiktige og skjøre musikken i albumet. Adam er en enkel og tynn font som er veldig ren og simplistic. Den får lett frem budskapet og man ser tydelig det som står skrevet. Jeg synes det passet veldig godt til det budskapet jeg vil ha frem. På baksiden og forsiden har jeg hvit tekst, noe som man kanskje kan syns er tvilsomt pga leselighet kan bli litt dårlig, men jeg synes det ble clean og pent. På baksiden hadde jeg Aniver Next Italic font fordi jeg synes Italic er kjempefint og elegant (passer til albumet). Jeg holdt også teksten på baksiden enkel og simplistic.

Helt i begynnelsen skisset jeg frem idéen min og hadde flere ideer til hvordan det ferdige albumet mitt skulle se ut. I designet vurderte jeg hva jeg selv syns er estetisk pent, hvordan jeg kan fremme budskapet og jeg prøvde å følge KEBB. Jeg tenkte på kontrasten, å passet på at baksiden og forsiden var i enhet, balansen på designet og bevegelsen i bildet. Det var flere måter jeg kunne utført designet mitt på men jeg endte opp med å gå for idéen øverst til venstre. På veien gjorde jeg et par kreative valg ettersom jo mere jeg jobbet med vinylen og fikk det mer visuelt foran meg fikk jeg nye idéer. Som sagt kan du finne kontrasten i gradienten og og i de lyse partiene opp mot de mørke/lilla partiene av coveret. Krystallen i seg selv har mye kontrast i seg ettersom den reflekterer lyset og da har noen lyse partier og andre mørkere. Vinylen min har også enhet. Det er sammenhengende og fargene og konseptet henger fint sammen på både baksiden og forsiden, det er i mitt hode en veldig logisk oppbygging i designet mitt. Feks er fargen på den lilla gradienten min hentet fra krystallen med droptool, og jeg prøvde ut flere forskjellige nyanser fra krystallen før jeg bestemte meg for den jeg har nå. Alt henger på en måte sammen. Og balansen igjen kan du finne i hvordan feks gradienten utfyller “tomrommet” oppe på coveret slik at du føler bildet er mer i balanse. skal jeg nevne bevegelsen i bildet, så valgte jeg å gjøre alle rammer, tekstbokser og linjer harde/kantete slik som krystallen er i oppbygningen. Man bruker KEBB for å gjøre designet/bildene du lager bedre. Fyller du KEBB kriteriene er det en større sjanse for at det du lager blir bedre og om du er bevisst over hvordan KEBB virker på designet ditt så kan det “dra det litt opp”.

 

Kontrast-  Kontrast er motsetninger (mørk/lys). Det kan være med på å skape liv i et bilde ved at det blir enklere å legge merke til. Det er et viktig komponent for å få gode bilder. Men det komme ann på hvilken estetikk du går for, noen ganger kan du gå imot kebb og fortsatt få gode bilder (men vær bevisst).

Enhet- Enhet eller sammenheng er en annen viktig ting. At ting har en sammenheng og flyt er viktig for et godt design (sånn generelt sett). Det er det som går igjen i et design og det som skaper sammenhengen.

Balanse- Den man mener med balanse er at ting er plassert “riktig” i forhold til hverandre og at det hjelper  å skape et bedre bilde.

Bevegelse- Kan lages ved at man bruker linjer, vertikale, diagonale eller svingende. Bevegelse skaper også en følelse av liv og spenning; det skaper et slags inntrykk.

 

Skjermbilde 2017-12-15 kl. 11.15.19.png

Dette ble da det ferdige produktet. Jeg ble fornøyd med hva jeg har lagt, fordi jeg la mye tanke i idearbeidet og konseptet. Jeg trodde i utgangspunktet at vi hadde ei uke ekstra på oss til å gjøre ferdig designet, så jeg måtte rushe meg litt ferdig så jeg skulle gjerne vært mer nøyaktig med detaljene, men det ble ikke tid. Alt i alt er jeg fornøyd med produktet.

Jeg fulgte Gradient og Double exposure trenden.

Stil på albumet:

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s